Mantelzorg

Mantelzorg is zorg voor zieke of gehandicapte familieleden, vrienden of buren. Een mantelzorger verzorgt of helpt met dagelijkse activiteiten en krijgt daar niet voor betaald. Hier vindt u advies en hulp voor mantelzorgers.

Medewerkers van Steunpunt Mantelzorg Houten kunnen informatie en advies geven. Zij kennen de mogelijkheden van hulp aan mantelzorgers in Houten. Vitras biedt cursussen aan voor mantelzorgers.

Zorgt u voor iemand met dementie? Dan kunt u misschien ook terecht bij het Ontmoetingscentrum Zonnehout. Of kijk op de websites DementieOnline of Dementie.nl.

Ben je jong en zorg je voor iemand? Informatie voor jonge mantelzorgers vind je op de website van de gemeente en het Steunpunt Mantelzorg Houten.

Wil je er met iemand over praten? Op school kun je terecht bij je mentor of het schoolmaatschappelijk werk.

MantelzorgNL is de landelijke vereniging voor mantelzorgers. Op de website van MantelzorgNL staat veel informatie over mantelzorg. U kunt MantelzorgNL ook bellen als u vragen heeft of uw verhaal kwijt wilt.

Elke mantelzorger heeft een aansprakelijkheidsverzekering nodig. Meer informatie hierover leest u op de website van MantelzorgNL.

Gemeente Houten - mantelzorg

Ontmoetingscentrum Zonnehout

Voor mensen met dementie én hun mantelzorger. Locatie: in wijkcentrum/cultuurhuis Schoneveld in Houten. Met het Ontmoetingscentrum biedt Vitras mensen een veilige, vertrouwde en herkenbare plek in een vaste groep bieden. Een ontmoetingsplek waar mensen graag naartoe gaan, met plezier meedoen aan activiteiten en sociale contacten behouden of opdoen. Een indicatie is noodzakelijk voor deelname. Neem daarvoor contact op met de casemanager dementie: Jacqueline Eijndhoven.

Steunpunt Mantelzorg Houten

Telefoonnummer
030 700 15 00

Vitras

Website
www.vitras.nl

E-mailadres
service@vitras.nl

Telefoonnummer
0900 821 23 82

Dementie.nl

Website
dementie.nl

DementieOnline

MantelzorgNL

Telefoonnummer
030 760 60 55

MantelzorgNL - aansprakelijkheidsverzekering


Vraag hulp aan familie, vrienden of een vrijwilliger. De gratis app Fello kan helpen de zorg met elkaar af te stemmen. Dit is een gedeelde agenda waarmee u samen de zorg regelt.

Of maak gebruik van respijtzorg. Bij respijtzorg neemt iemand de mantelzorg tijdelijk van u over. Respijtzorg kan af en toe of op vaste momenten. Er zijn verschillende vormen:

  • iemand kan bij de persoon voor wie u zorgt langskomen
  • de persoon die u verzorgt kan naar een dagbesteding of logeeradres

Uw vervanger kan een vrijwilliger of een professional zijn. Dat hangt af van de zorg die nodig is. Misschien komt u in aanmerking voor hulp van Handen-in-Huis. Kijk op de website hoe dat werkt. Wilt u professionele zorg voor de persoon voor wie u zorgt? Vraag dan respijtzorg aan bij de gemeente. U kunt ook altijd terecht bij uw huisarts.

Het Mobiel Geriatrisch Team van Zorgspectrum biedt professionele hulp in de regio. Kijk voor meer informatie op de website.

Via Handjehelpen of de Stichting Present kunt u een vrijwilliger zoeken. Of misschien kan een vrijwilliger van NPV-Thuishulp praktische hulp bieden.

U kunt voor advies terecht bij Steunpunt Mantelzorg Houten van 'van Houten&co'.

Handjehelpen - regio Utrecht

Vrijwilligers en stagiairs helpen kinderen en volwassenen met een beperking die thuis wonen.

Bezoekadres
Pallas Athenedreef 12
3561 PE Utrecht

E-mailadres
info@handjehelpen.nl

Telefoonnummer
030 263 29 50

Mobiel Geriatrisch Team

Het Mobiel Geriatrisch Team biedt begeleiding en ondersteuning van de mantelzorger op het gebied van persoonlijke verwerking en het leren omgaan met dementie. Zij zijn de spil als het gaat om afstemming en samenwerking tussen de zorgverleners waardoor een veilige zorgketen ontstaat voor cliënten met dementie.

Steunpunt Mantelzorg Houten

Telefoonnummer
030 700 15 00

Stichting Present

Bezoekadres
Dijkhoeve 1
3992 XV Houten

Postadres
Dijkhoeve 1

E-mailadres
info@presenthouten.nl

Telefoonnummer
06 57 99 15 30

Fello

Website
www.fello.com

Handen in Huis

Telefonisch bereikbaar: ma t/m do 08.30 - 16.30 uur, vrijdag 09.00 - 14.00 uur.

Postadres
Postbus 110
3980 CC Bunnik

E-mailadres
info@handeninhuis.nl

Telefoonnummer
030 659 09 70

NPV-Thuishulp


Een mantelzorgwoning is extra woonruimte bij een gewoon huis. Die extra woonruimte is voor degene die zorg nodig heeft. De mantelzorger woont in het gewone huis. Het kan ook andersom. Dan woont de mantelzorger in de extra woonruimte.

Op de website van MantelzorgNL leest u alles over mantelzorgwoningen.

Wilt u een mantelzorgwoning bij uw huis? U kunt een kant-en-klare mantelzorgwoning laten plaatsen. U kunt ook een stuk aan de huidige woning bouwen. Of uw verbouwt uw garage. Vraag de gemeente naar de regels voor het bouwen van een mantelzorgwoning.

Houdt de mantelzorg op? Dan mag de mantelzorgwoning niet langer gebruikt worden als woning. U hoeft de woning niet af te breken, maar u moet bijvoorbeeld wel de keuken en badkamer weghalen.

Gemeente Houten

Bezoekadres
Onderdoor 25
3995 DW Houten

Postadres
Postbus 30
3990 DA Houten

Website
www.houten.nl

Telefoonnummer
030 63 92 611

Kenniscentrum Rijkswaterstaat - Mantelzorgwoningen

MantelzorgNL - mantelzorgwoning


De mantelzorgwaardering is een cadeautje van de gemeente aan een mantelzorger. Dit kan van alles zijn. Bijvoorbeeld een kortingsbon, praktische ondersteuning of een geldbedrag. Informeer bij de gemeente naar de mogelijkheden.