Op weg naar herstel

De eerste tekenen van de lente zitten al in de lucht, het einde van de lockdown lijkt in zicht en steeds meer mensen worden ingeënt. Eindelijk lijkt er een beetje licht aan het einde van de tunnel. En dat was nodig want het afgelopen jaar heeft zijn tol geëist, zowel fysiek als mentaal. We zijn er natuurlijk nog niet maar we zijn wel op weg naar herstel. 

 

De maand zullen we in onze artikelen en posts op social media veel aandacht besteden aan herstellen. Hoe kun je na ziekte of moeilijke periodes toch sterker terugkomen. Wat is daarvoor nodig en waarom is het zo belangrijk? 

Niet meer ziek, maar nog niet beter

Wanneer ons lichaam ziek is geweest heeft het veel opgebouwde reserves verloren. Soms merk je dat zelfs als de ziekte zelf weg is, je nog wekenlang moe bent of snel buiten adem. Ook na een periode die mentaal zwaar is geweest voel je dat, zelfs als de problemen zijn opgelost, je nog vaak terugdenkt dat die tijd, dat je sneller geëmotioneerd raakt of angstig kan reageren. 

Het hoort er allemaal bij. Het is een periode die veel mensen niet of nauwelijks erkennen. De ziekte of het probleem is toch weg? Dan is er toch niks meer aan de hand? Maar herstellen is een langdurig proces van vallen en opstaan. Het is een periode waarin je bewust goed voor jezelf moet zorgen en een beetje extra lief voor jezelf mag zijn. Soms door lastige klussen even te laten liggen en in plaats daarvan met anderen iets leuks te gaan doen, andere keren door juist de wereld even buiten te sluiten en alleen te zijn.

Ik ben er voor je

Ook als het niet om jou gaat maar een dierbare, is het goed om bewust om te gaan met die herstel periode. We zijn geneigd om te snel van mensen te verwachten dat ze van de een op de andere dag weer ‘zichzelf’ zijn na een zware periode. Vaak zien we niet dat die ander nog een lange weg te gaan heeft. Hoe lang? Dat weet je niet. Dat kan per persoon verschillen. Begrip van de omgeving is hierbij belangrijk. Iemand die door ziekte lang niet buiten is geweest, kan die eerste stap best lastig vinden. Laat die persoon weten dat je er bent, dat je ondersteuning kan bieden, letterlijk of figuurlijk. Geef de ander de tijd om het op zijn eigen manier en tempo te doen en luister goed naar zijn of haar behoeften zonder te oordelen. 

Herstellen is belangrijk. Hoe bewuster je dit doet, hoe sterker je er uit zult komen. Samen worden we beter en kunnen we op den duur weer écht van het leven genieten.