Op het randje van een burn-out? Neem de klachten serieus!
Burn-out is een term die de laatste jaren steeds vaker voorbij komt maar die, zeker voor mensen die er nog nooit mee te maken hebben gehad niet altijd duidelijk is. Sommigen vinden het aanstellerij of denken dat je dan een tijdje erg moe bent. Degenen die het wel hebben ervaren zeggen vaak dat het een van de moeilijkste periodes in hun leven was maar dat het hen ook veel heeft geleerd. Wat een burn-out nu precies is en hoe u dit kunt wellicht kunt voorkomen, leest u in dit artikel.
Wat is een burn-out?
Een burn-out is het eindstadium van een langdurige periode van stress en (over)spanning. Hierdoor krijgt u last van zowel lichamelijke als geestelijke uitputting. U voelt zich bijna letterlijk ‘opgebrand’. U merkt dat u in het begin hier vaak nog wel mee om kunt gaan. U werkt bijvoorbeeld door de vermoeidheid heen. Na een tijdje lukt dat echter niet meer en zijn zelfs de meest alledaagse taken een enorme opgave.
Hoe herkent u een burn-out?
Een burn-out kent verschillende soorten langdurige symptomen, waaronder:
- vermoeidheid
- slapeloosheid
- onzekerheid
- neerslachtig
- opgejaagd voelen
- angst- en paniekklachten
- makkelijk huilen
- prikkelbaar: snel ergeren of boos worden
- concentratieproblemen
- hoofdpijn
- spierpijn
- buikpijn
- hartkloppingen
- hyperventilatie
- hoge bloeddruk
- benauwdheid
De symptomen en klachten van een burn-out verschillen per persoon en er is geen eenduidig ziekteverloop. Bij een burn-out nemen de spanningsklachten langzaam toe. Uiteindelijk is de zogeheten ‘accu’ leeg; u bent emotioneel en fysiek uitgeput.
Waardoor ontstaat een burn-out?
Een burn-out krijgt u niet alleen door werkstress, maar ontstaat ook door spanningen in de privésfeer. Vaak is het de combinatie van die twee dat u teveel wordt. Niet alleen volwassenen kunnen een burn-out krijgen, maar jongeren ook.
Wacht niet maar zoek hulp
Misschien denkt u of hoopt u dat de klachten vanzelf overgaan, maar dit waait niet vanzelf over. Er is een (vaak langdurige) behandeling onder begeleiding van een erkende psycholoog nodig om er uit te komen Als je een burn-out symptoom herkent, dan is dit voor u hét moment om te voorkomen dat dit erger wordt. Neem zo snel mogelijk contact op met uw huisarts en vraag naar een verwijzing voor psychologische hulp. Omdat de wachtlijsten soms erg lang zijn, kan het zijn dat het een aantal weken duurt voor u terecht kunt. In de tussentijd kan het helpen om af en toe te praten met de praktijkondersteuner van uw huisarts.
Praat erover met uw werkgever
Ga daarnaast in gesprek met uw werkgever. De HR-medewerker of P&O-medewerker heeft vaak veel ervaring met mensen met hetzelfde probleem en kan u helpen te onderzoeken wat er mogelijk is om uw werkdruk te verlichten. Blijf niet rondlopen met de klachten tot u zich ziek moet melden maar trek op tijd aan de bel. Uw werkgever zal dit alleen maar waarderen.
Bron: PsyNed