Een slaapprobleem heeft u niet alleen
Slapen is een van de beste manieren om uw lichaam en geest te laten herstellen. Na een goede nachtrust ziet de wereld er een stuk vrolijker uit en heeft u genoeg energie om de kleine dagelijkse obstakels aan te kunnen. Helaas lukt het niet iedereen om makkelijk in slaap te vallen en de hele nacht onverstoorbaar door te slapen. Zij voelen zich vrijwel altijd moe, prikkelbaar en niet in staat de dag door te komen. Bent u een van die mensen? Dan is er wellicht één lichtpuntje; u bent niet de enige.
Bijna een kwart van de Nederlanders van 25 jaar en ouder heeft of had ooit slaapproblemen. Van de mensen die slaapproblemen hebben, zegt 40 procent zelfs dat ze zó slecht slapen dat het hun dagelijks functioneren belemmert. Ze hebben last van bijvoorbeeld concentratieproblemen, vergeetachtigheid of een slecht humeur.
Hoe komt het?
Er zijn ontelbaar veel oorzaken die slaapproblemen kunnen veroorzaken. De meest bekende zijn angst en stress, apneu (probleem met de ademhaling), hormonen of een verstoord slaapritme.
Een verstoorde nachtrust kan natuurlijk komen door lichamelijke klachten zoals pijn. Zo blijkt dat van de mensen die arbeidsongeschikt zijn, 58 procent aangeeft dat ze geen goede nachtrust hebben.
Wat kun je eraan doen?
Om het probleem op te lossen is het belangrijk om eerst te ontdekken waar uw slaapprobleem door veroorzaakt wordt. Dat lukt vaak het best door uit te sluiten wat het in ieder geval níet is.
Volg onderstaande tips zeker twee weken op. Hou een dagboekje bij van uw slaapgedrag in die twee weken. Wat valt u op? Ziet u een verband tussen de dingen die u overdag doet en uw slaapprobleem?
- Zorg voor een rustige en donkere slaapkamer.
- Laat beeldschermen, zoals tablet, telefoon en televisie, weg uit de slaapkamer.
- Doe ten minste een uur voor het slapengaan alleen ontspannende activiteiten, zoals lezen.
- Vermijd cafeïne- en alcoholhoudende dranken enkele uren voor het slapen gaan.
- Las overdag een ‘piekermoment’ in om oplossingen te bedenken voor problemen.
- Neem geen zware maaltijden in de uren voor het slapen gaan.
- Sport regelmatig, maar niet later dan drie uur voor het slapen gaan.
- Zorg overdag voor een omgeving met voldoende licht.
- Vermijd dutjes overdag.
- Probeer iedere dag op precies dezelfde tijd op te staan, ook in het weekend.
Als u na twee weken nog steeds problemen hebt met in slaap vallen of doorslapen, is het goed om contact op te nemen met uw huisarts. Hij of zij kan samen met u verder zoeken naar de oorzaak en u doorverwijzen naar iemand die u kan helpen.
Bron: CBS en Hersenstichting