Bibliotheken; meer dan alleen boeken

Bibliotheken; meer dan alleen boeken

Dat u in de bibliotheek terecht kan voor het lenen van boeken wist u waarschijnlijk al, maar wist u ook dat er in de bibliotheek nog veel meer te doen en te leren valt? De afgelopen jaren is de functie van de bibliotheek behoorlijk uitgebreid. In dit artikel leest u hier meer over.

De bibliotheek vervult steeds meer een belangrijke rol in de maatschappij als het gaat over het bieden van kennis en informatie. Zo kunt u hier bijvoorbeeld terecht voor belastingadvies en worden er diverse culturele activiteiten georganiseerd. 

Studieplek

Ook steeds meer studenten weten de bibliotheek te vinden. Het biedt hun een rustige plek waar ze rustig en geconcentreerd kunnen leren of met studiegenoten bij elkaar kunnen komen. Voor sommigen is dat thuis namelijk niet mogelijk omdat het er te druk is of ze er geen goede werkplek hebben.

Toegang tot online

Vrijwel alle bibliotheken hebben meerdere openbare computers ter beschikking met toegang tot het internet waar u gratis gebruik van kan maken. Dit is handig wanneer u zelf geen computer hebt, maar bijvoorbeeld wel graag mailcontact wilt houden met familie in het buitenland. Maar ook als u een computer heeft, maar niet goed weet hoe u ermee om moet gaan, biedt de bibliotheek hulp. Zo kunt u hier bijvoorbeeld een cursus volgen over diverse computerprogramma’s of over hoe u phishing mails herkent. Het aanbod cursussen wisselt regelmatig. Wanneer u nieuwsgierig bent, kijk dan eens op de website van de bibliotheek of vraag het aan de informatiebalie. 

Belastingaangifte

Zoals eerder benoemd, biedt de bibliotheek ook hulp bij belastingaangifte. Sommige bibliotheken deden dit al, maar sinds 2023 doen vrijwel alle bibliotheken hieraan mee. Belastingaangifte doen kan een moeilijk en tijdrovend proces zijn. Vooral wanneer u hier geen ervaring mee heeft. Wanneer dit interessant is voor u, twijfel dan niet om contact op te nemen met de bibliotheek. U kunt hier terecht met uw vragen en krijgt praktische hulp met het invullen van de formulieren. Goed om te weten is dat u geen lid hoeft te zijn van de bibliotheek om hier gebruik van te maken.

In de bibliotheek kunt u dus terecht voor veel meer dan het lenen en lezen van boeken. Het is een aangename studieomgeving, u kunt er cursussen volgen en u heeft er toegang tot openbare computers. Daarnaast zijn er vaak zelfs tentoonstellingen over lokale opgravingen, kunstwerken of de geschiedenis van de omgeving. Bent u nieuwsgierig naar wat de bibliotheek u allemaal te bieden heeft? Twijfel dan niet en loop eens binnen of kijk op de website van de bibliotheek.