Dagbesteding is er voor mensen die niet kunnen werken of naar school gaan. Bijvoorbeeld door hun handicap, leeftijd of ziekte. Dagbesteding is er ook voor ouderen met een beperking: om actief te blijven, onder de mensen te zijn en de mantelzorger te ontlasten. Hierdoor kunnen veel mensen thuis blijven wonen.
Vraag hulp aan vrienden, familie of kennissen.
Is er niemand in uw omgeving die u kan helpen? Dan kunt u hulp krijgen van een professionele cliëntondersteuner. De hulp van een cliëntondersteuner is gratis en onafhankelijk.
De cliëntondersteuner helpt u met:
Is die hulp niet genoeg? Schakel dan een mantelzorgmakelaar in. U vindt een mantelzorgmakelaar op de website van de Beroepsvereniging Mantelzorgmakelaars. Een mantelzorgmakelaar is niet gratis. Misschien vergoedt uw zorgverzekering de kosten. Vraag ernaar bij uw zorgverzekeraar.
Voor cliëntondersteuning kunt u terecht bij:
Dagbesteding voor ouderen vindt u vaak bij zorginstellingen zoals verzorgingshuizen. Of in het wijkcentrum.
Bel de consulent welzijn van 'van Houten&co'. Samen bekijkt u welke activiteiten geschikt zijn. U kunt ook ZorgSpectrum bellen voor informatie over dagbesteding. Zij organiseren activiteiten waar ontspanning en leren omgaan met uw beperkingen centraal staan. Er zijn ook specifieke activiteiten voor mensen met Parkinson, hersenletsel en dementie.
Mensen met dementie en hun mantelzorger kunnen ook terecht bij Ontmoetingscentrum Zonnehout.
Voor mensen met dementie én hun mantelzorger. Locatie: in wijkcentrum/cultuurhuis Schoneveld in Houten.
Met het Ontmoetingscentrum biedt Vitras mensen een veilige, vertrouwde en herkenbare plek in een vaste groep bieden. Een ontmoetingsplek waar mensen graag naartoe gaan, met plezier meedoen aan activiteiten en sociale contacten behouden of opdoen.
Een indicatie is noodzakelijk voor deelname. Neem daarvoor contact op met de casemanager dementie: Jacqueline Eijndhoven.
Misschien bent u niet tevreden over hoe u wordt geholpen. Of een product doet het niet goed. Dan kunt u een klacht indienen.
Komt u er zelf niet uit? Vraag een cliëntondersteuner om hulp. Cliëntondersteuning is gratis. De cliëntondersteuner bekijkt altijd wat voor u het beste is.
Kijk ook op de website van de Nationale Ombudsman voor meer informatie.
Voor cliëntondersteuning kunt u terecht bij:
Heeft u een klacht over het Sociaal Team? Dan kunt u contact opnemen met sociaal ombudsfunctionaris Helga Peters.
De Sociaal ombudsfunctionaris helpt u op weg bij vragen, signalen of klachten over het Sociaal Domein. Specifiek Wmo en Jeugdhulp.
Helga Peters, telefonisch bereikbaar op maandag, dinsdag en donderdag.
Voor activiteiten of dagbesteding kunt u terecht bij een activiteitencentrum, een zorgboerderij of een instelling voor mensen met een zintuiglijke beperking (beperkingen in horen, praten of zien).
Op de website Zorgboeren vindt u een zorgboerderij in uw buurt.
Neem contact op met het Sociaal Team, Amerpoort, Philadelphia, 'van Houten&co' of Reinaerde. Zij organiseren activiteiten voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking.
Bij ‘van Houten&co’ kunt u terecht voor allerlei soorten activiteiten. Van een workshop filosofie tot cursus schilderen en van een inloopactiviteit tot wekelijkse bijeenkomsten. De activiteiten kunt u betalen met de U-pas.