Vrijwilligerswerk wordt niet betaald, maar geeft veel voldoening. U doet nieuwe ervaring op en leert nieuwe mensen kennen.
Kijk op de website van de Vrijwilligerscentrale Houten. Hier vindt u vacatures en informatie. Heeft u bepaalde talenten die u wilt inzetten, maar vindt u geen passende vacature, meld u dan aan voor de Talentenbank van de Vrijwilligerscentrale. Weet u nog niet precies wat u wilt of kunt? Vraag dan een persoonlijk gesprek aan bij de Vrijwilligerscentrale.
U kunt ook de zorginstellingen in de buurt benaderen. Bijvoorbeeld ZorgSpectrum. De vacatures voor vrijwilligers bij Reinaerde lopen via de Vrijwilligerscentrale. Of word een maatje van iemand. Kijk daarvoor op de website Maatjes Gezocht of op de website van Timon. De meeste van deze organisaties bieden hun vrijwilligersvacatures aan via de Vrijwilligerscentrale.
Ook de Houtense Stichting Samen Verder is regelmatig op zoek naar vrijwilligers. Via de website van Handje Helpen kunt u in de regio Utrecht vrijwilligerswerk vinden.
Kijk en vraag ook bij u in de buurt en in het buurthuis of er buurtgenoten zijn die met elkaar iets ondernemen en waaraan u een bijdrage kunt leveren. Zo zijn er bijvoorbeeld mensen die met elkaar zwerfvuil opruimen en heeft de Techniekfabriek altijd enthousiaste vrijwilligers nodig.
Sportclubs, verenigingen en de bibliotheek zijn ook vaak op zoek naar vrijwilligers in allerlei functies.
Vrijwilligers en stagiairs helpen kinderen en volwassenen met een beperking die thuis wonen.
Sport en spel voor mensen met een beperking
De gemeente Houten verzekert iedere vrijwilliger die actief is in de gemeente of actief is voor een organisatie uit de gemeente Houten. Kijk voor de voorwaarden op de website.
Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is een bewijs van goed gedrag. De organisatie waar u vrijwilligerswerk gaat doen kan erom vragen. Met de VOG laat u zien dat uw gedrag in het verleden geen probleem is voor het vrijwilligerswerk.
Voor vrijwilligers is de VOG soms gratis. Kijk voor informatie op de website van Justis.
Vraag aan de organisatie waar u werkt of zij de aanvraag online voor u kunnen klaarzetten. Kan de organisatie dit niet? Vul dan het aanvraagformulier in.
Als u een vergoeding voor uw vrijwilligerswerk krijgt, moet u dat opgeven bij de Belastingdienst. Of u belasting moet betalen, hangt af van de hoogte van de vergoeding. Kijk op de website van de Belastingdienst voor de regels.
Heeft u een uitkering en wilt u vrijwilligerswerk doen? Vraag dan eerst toestemming aan uw contactpersoon bij Werk en Inkomen Lekstroom of het UWV. Het vrijwilligerswerk mag er niet voor zorgen dat u niet meer beschikbaar bent voor een betaalde baan.
Ook een vergoeding moet u melden bij uw contactpersoon bij Werk en Inkomen Lekstroom of bij het UWV. De vergoeding kan gevolgen hebben voor uw uitkering. Lees meer op de website van UWV.
Lees meer over vergoedingen voor vrijwilligerswerk op Vrijwilligerswerk.nl. Of kijk voor meer informatie op Werk en Inkomen Lekstroom.
Brievenbus WIL: Stadshuis (achterzijde, kant van Theater de Kom) - Stadsplein 1b - 3431 LZ Nieuwegein
Postadres WIL-klanten: Antwoordnummer 2568 - 3430 VB Nieuwegein
Postadres bedrijven: Postbus 2708 - 3430 GC Nieuwegein
Misschien bent u niet tevreden over hoe u wordt geholpen. Of een product doet het niet goed. Dan kunt u een klacht indienen.
Komt u er zelf niet uit? Vraag een cliëntondersteuner om hulp. Cliëntondersteuning is gratis. De cliëntondersteuner bekijkt altijd wat voor u het beste is.
Kijk ook op de website van de Nationale Ombudsman voor meer informatie.
Voor cliëntondersteuning kunt u terecht bij:
Heeft u een klacht over het Sociaal Team? Dan kunt u contact opnemen met sociaal ombudsfunctionaris Helga Peters.
De Sociaal ombudsfunctionaris helpt u op weg bij vragen, signalen of klachten over het Sociaal Domein. Specifiek Wmo en Jeugdhulp.
Helga Peters, telefonisch bereikbaar op maandag, dinsdag en donderdag.