Zelfstandig reizen kan moeilijk zijn als u een beperking of ouderdomsklachten heeft. Met hulp kunt u langer mobiel blijven. Bijvoorbeeld met een aangepast vervoermiddel of vervoer van deur tot deur. Hier vindt u informatie over hulp bij het reizen met een eigen vervoermiddel of met het openbaar vervoer.
Wilt u reizen binnen de Houtense Rondweg, op werkdagen tussen 9 en 17u? U kunt gebruikmaken van de elektrische golfkarren. Zij worden bestuurd door vrijwilligers van de Stichting Duurzaam Vervoer Houten. Voor meer informatie en het aanvragen van ritten, zie vervoerhouten.nl. Wilt u reizen u buiten Houten, of in de avond of het weekend? Een vrijwilliger van AutoMaatje kan u op weg helpen met eigen vervoer.
Buiten de regio (verder dan 5 OV-zones of 25 kilometer vanaf uw woonadres) kunt u reizen met de speciale taxi van Valys.
Ook is het mogelijk een reis te boeken via de Regiotaxi Utrecht. Hierbij deelt u het voertuig met andere reizigers. De kosten zijn lager dan bij een gewone taxi. Als u een beperking hebt, komt u mogelijk in aanmerking voor een Wmo-vervoerspas, waarmee u met korting kunt reizen met de Regiotaxi. Zie hiervoor het Sociaal team Contact.
Kijk of u uw eigen vervoermiddel (zoals een auto of een fiets) kunt aanpassen voordat u iets nieuws koopt. Op de Hulpmiddelenwijzer ziet u wat er mogelijk is.
Is het aanpassen van een normaal vervoermiddel niet genoeg? Misschien is een ander vervoermiddel beter voor u. Bijvoorbeeld een scootmobiel, een elektrische fiets of een rolstoelgeschikte auto.
Misschien kan de gemeente u helpen met een ander vervoermiddel. Kiest u voor een persoonsgebonden budget (pgb) van de gemeente voor het kopen van een vervoermiddel? Dan koopt u het vervoermiddel zelf. U bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud. Leent u een vervoermiddel van de gemeente? De gemeente beslist welk vervoermiddel dat wordt. De gemeente betaalt ook de verzekering en zorgt voor het onderhoud.
Neem contact op met het Sociaal Team Houten voor meer informatie. Of vraag de consulent welzijn van 'van Houten&co' om advies.
Bent u 75 jaar of ouder en rijdt u auto? Dan moet u bij uw rijbewijsverlenging gekeurd worden. Kijk op de website van het CBR voor meer informatie.
Een parkeerkaart voor gehandicapten vraagt u aan bij de gemeente. De kaart staat op naam van de gehandicapte. Er hoeft dus geen kenteken op te staan.
Een parkeerplaats voor gehandicapten vraagt u ook aan bij de gemeente. De parkeerplaats kunt u alleen aanvragen als u al een parkeerkaart voor gehandicapten heeft. De parkeerplaats is gekoppeld aan uw kenteken. Alleen uw voertuig mag hier parkeren.
In de meeste bussen en treinen kunt u met een rollator of rolstoel reizen. Kijk op de website van het vervoersbedrijf wat er mogelijk is.
Met een scootmobiel mag u wel mee in de trein, maar niet in de bus. Soms mag u ook met uw scootmobiel mee in tram of metro. Kijk op de website van uw vervoerder wat er mogelijk is.
Heeft u hulp nodig bij het reizen? Op veel stations kan de NS u helpen met het reizen met de trein. Bel minimaal 1 uur voordat u wilt vertrekken met de NS. Vertel welke reis u wilt maken. Geef aan of er een rolstoel, scootmobiel of begeleider meegaat. De NS-medewerkers helpen u dan de trein in en uit.
Controleer of er extra voorzieningen zijn in de trein en op het station. U vindt deze informatie voor ieder station op de website van de NS. Of vraag het aan een servicemedewerker van de NS. Is er geen servicemedewerker op uw station? Via de servicezuil op het perron krijgt u altijd een medewerker te spreken.
Neem een taxi van en naar het station. De Zonetaxi heeft speciale tarieven. Kijk op de website van de NS op welke stations de Zonetaxi beschikbaar is.
Kunt u niet alleen reizen met het openbaar vervoer? Misschien komt u in aanmerking voor een OV-Begeleiderskaart. Hiermee kan er iemand gratis met u meereizen. Kijk voor meer informatie op de website van Argonaut.
Voor informatie, advies en het aanvragen van een OV-begeleiderskaart.
U kunt reisassistentie telefonisch of online aanvragen.
Binnen Houten en de directe omgeving kunt u reizen met Vervoer Houten of met ANWB-Automaatje. Kijk op de websites voor meer informatie.
Met de regiotaxi reist u binnen de regio van deur tot deur. U betaalt minder dan bij een gewone taxi.
Buiten de regio (verder dan 5 OV-zones of 25 kilometer vanaf uw woonadres) kunt u reizen met de speciale taxi van Valys. Kijk op de website voor meer informatie.
Ook is het mogelijk een reis te boeken via de Regiotaxi Utrecht. Hierbij deelt u het voertuig met andere reizigers. De kosten zijn lager dan bij een gewone taxi. Als u een beperking hebt, komt u mogelijk in aanmerking voor een Wmo-vervoerspas, waarmee u met korting kunt reizen met de Regiotaxi. Zie hiervoor het Sociaal team Contact.
Als je hulp wilt om te leren met het OV te reizen, kun je contact opnemen met OV-ambassadeur.
De gemeente Houten vindt het belangrijk dat senioren zo lang mogelijk zelfstandig kunnen reizen .Daarom maken zij het mogelijk dat OV-ambassadeurs gedurende het gehele jaar activiteitenorganiseren in diverse gemeenten. Naast inloopspreekuren en proefreizen, organiseren zij ook cursussen en informatiebijeenkomsten over reizen met het openbaar vervoer. Tevens is er eentelefonisch OV-spreekuur.
Kijk op de website voor meer informatie en een overzicht van alle activiteiten. Voor vragen kunt u bellen, of een e-mail sturen.
Leerlingenvervoer is vervoer van en naar school voor kinderen die niet zelf naar school kunnen. Bijvoorbeeld door een psychische stoornis, een beperking, ziekte of doordat de school ver weg ligt.
De gemeente regelt leerlingenvervoer. Dit doet de gemeente bijvoorbeeld door:
U doet voor elk schooljaar een nieuwe aanvraag.
Ga naar de website van de gemeente voor meer informatie over leerlingenvervoer. Ook vindt u hier het aanvraagformulier. U kunt de gemeente ook bellen. Zeg dat u belt over leerlingenvervoer. De medewerkers kunnen uw vragen beantwoorden en u informeren over uw mogelijkheden.
Maakt uw kind gebruik van jeugdhulp? Heeft u vragen over het vervoer naar de instelling die de hulp biedt? Neem dan contact op met het Sociaal Team. In sommige gevallen is een vergoeding of het inzetten van een taxi naar jeugdhulp mogelijk.