Zo doet u uw belastingaangifte

Elk jaar in maart is het weer zo ver; tijd voor de belastingaangifte. Veel mensen zien hier tegenop. Het kan ingewikkeld of onduidelijk zijn. Toch is het vaak heel belangrijk dat u aangifte doet. Hoe u zich hierop voorbereid en hoe u aangifte doet, leest u in dit artikel. 
 

Moet ik aangifte doen?

Voordat u zich verdiept in uw belastingaangifte, is het goed om te kijken of u eigenlijk wel aangifte moet doen. Hiervoor gelden de volgende spelregels:

  • U moet aangifte doen als u een brief hebt ontvangen waarin staat dat u aangifte moet doen.
  • U moet aangifte doen wanneer u een  inkomensafhankelijke regelingen hebt en u meer dan € 31.747 (met fiscaal partner € 63.494) vermogen bezit.
  • U moet aangifte doen als u meer dan €49 moet terugbetalen. Hebt u de aangifte ingevuld en blijkt dat u minder dan € 49 moet betalen? Dan hoeft u ‘m niet te versturen. Bedragen onder de € 49  worden kwijtgescholden door de Belastingdienst.
  • Heeft u de aangifte hebt ingevuld en u krijgt € 16 of meer terug? Verstuur dan ook de aangifte.

Wilt u meer weten over de situaties waarin u wel of een aangifte moet doen? Lees dan hier verder. 
 

Voorbereiden op aangifte doen

Voordat u begint met het doen van uw belastingaangifte, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Als u de juiste papieren bij de hand heeft, wordt het doen van belastingaangifte namelijk een stuk gemakkelijker. De Belastingdienst heeft hiervoor een handige lijst opgesteld die u daarvoor kunt gebruiken. Heeft u een fiscaal partner? Dan is het slim om samen aangifte te doen. Dit is vaak sneller en sommige inkomsten of aftrekposten kunt u gunstiger verdelen. Een fiscaal partner is bijvoorbeeld uw echtgenoot of de vader van uw kind. Wilt u daar meer over weten? Dan kan dit artikel van de belastingdienst u helpen. 


Aangifte doen

Als u de juiste papieren heeft gevonden, bent u klaar om aangifte te doen. Dit kan gemakkelijk via het internet. Eerst logt u in bij Mijn Belastingdienst. Hiervoor heeft u uw DigiD met een inlogcode of app nodig. Vervolgens kunt u uw aangifte doen. De meeste gegevens zijn door de Belastingdienst al voor u ingevuld. Het is belangrijk dat u die zorgvuldig controleert. Daarna kunt u uw aangifte ondertekenen en verzenden. Klaar! 
 

Na uw aangifte

Nadat u uw belastingaangifte heeft ondertekend en verstuurd, krijgt u een aanslag. Dit is het bericht waarin staat of u geld terugkrijgt of juist moet betalen. Dit bericht komt meestal binnen drie maanden na het doen van de aangifte. 


Hulp bij uw aangifte 

Lukt het niet om zelf uw belastingaangifte te doen? Er staat op de website van de Belastingdienst veel informatie, maar u kunt ook in uw omgeving op zoek gaan naar hulp. Vraag bijvoorbeeld familieleden of vinden om met u mee te kijken, of vraag of ze bij de lokale bibliotheek hulp aanbieden. De medewerkers van de Belastingdienst kunnen u ook helpen. Meer weten over hulp bij uw aangifte? Lees hier verder.