Tweedehands winkelen: dit moet u er over weten

Bij tweedehands winkelen denken veel mensen aan wollen truien en de meubels uit het huis van een overgrootoma. Maar u kunt ook heel hippe, leuke dingen tweedehands winkelen. Om u daarbij te helpen, beantwoorden we in deze blog een aantal veelvoorkomende vragen over tweedehands winkelen. 


Waarom is tweedehands winkelen goed voor het milieu? 

Ieder product dat u koopt, moet natuurlijk gefabriceerd worden. Dat geldt voor alles, van kleding en speelgoed tot meubels en auto’s. Al die producten worden gemaakt van grondstoffen die we uit de natuur halen. Sommige grondstoffen worden eerste bewerkt voor we er iets van kunnen maken. Het produceren van nieuwe producten is daardoor vaak slecht voor het milieu. Veel producten worden in het buitenland gemaakt en vervolgens naar Europa gebracht. Ook dit is slecht voor het milieu.

Door tweedehands producten te kopen, hoeft er geen nieuw product gemaakt en vervoert te worden. Wanneer u bijvoorbeeld naar een tweedehandswinkel gaat, komen die producten vaak uit de omgeving. Ze zijn van mensen die het ooit als eens gekocht hebben. Hierdoor is het een stuk beter voor het milieu. 


Waar kunt u goed tweedehands winkelen?  

U kunt de tweedehands winkels bij u in de buurt natuurlijk bezoeken. Maar online zijn er ook steeds meer leuke manieren om tweedehands te winkelen. Iedereen kent bijvoorbeeld Marktplaats, maar heeft u al eens gehoord van de app Vinted? Daar kunt u kleding en schoenen online kopen. En op de website kringshoppen.nl kunt u het aanbod van meerdere kringloopwinkels bekijken en producten bestellen. Zo wordt het aanbod tweedehands producten opeens een stuk groter en kunt u precies vinden wat u zoekt. 
 

Wat als iets stuk is of snel stuk gaat?

Op tweedehands producten heeft u vaak geen of weinig garantie. Controleer als u iets koopt daarom goed of u de verkoper wel vertrouwt en of u bijvoorbeeld op foto’s al kunt zien wat de staat van een product is. Helaas kan het natuurlijk zo zijn dat u toch een product koopt dat niet aan de verwachting voldoet. Geef dit beleefd aan bij de verkoper en kijk of u er samen uit komt. 
 

Kan ik ook dingen zelf verkopen?

Wanneer u zelf producten in huis hebt die u niet vaak gebruikt, kan u die ook als tweedehands product te koop aanbieden. Maak bijvoorbeeld een account aan bij Vinted voor kleding, of bij Marktplaats voor andere spullen. Wilt u wel van uw spullen af maar hoef u er eigenlijk niets voor terug? Dan kunt u het ook naar een tweedehands winkel brengen. Let er hoe dan ook op dat u wel spullen verkoopt of wegbrengt waar mensen nog wat aan hebben. 
 

Een gouden vondst

Hoe vaker u tweedehands winkelt, hoe makkelijker dat het wordt. U zult merken dat u steeds beter oog krijgt voor goede producten. En dat maakt het vinden van een “gouden vondst”, het product dat u zoekt, extra leuk.