Tips voor wanneer het vriest en glad is op de weg

Het wordt winter, en dus wordt het kouder. Dat betekent ook dat het glad kan worden op de weg. Zowel met de auto als met de fiets, kan dat gevaarlijk zijn. Daarom hebben we een aantal tips om veilig deel te nemen aan het verkeer als het glad is. 
 

Algemene tips

 1. Check je verlichting. Zowel op de fiets als met de auto is het heel belangrijk dat je verlichting het goed doet. Vooral in de winter, wanneer het langer donker is, is dit van levensbelang. Niet alleen om de weg of anderen te zien, maar ook om zelf zichtbaar te zijn!
   
 2. Vertrek op tijd. Bij gladheid ontstaan er vaak meer files en is het verkeer vaak trager. Door op tijd te vertrekken, hoef je zelf niet te haasten, ook als je route langer duurt dan verwacht. 
   
 3. Probeer te ontspannen. Wanneer je het spannend vindt om bij een glad wegdek de weg op te gaan, is het juist goed om te ontspannen. Probeer bijvoorbeeld niet in het stuur te knijpen en adem rustig in en uit als je het spannend vindt. 
   

Met de fiets

In de winter probeer je misschien je fiets te vermijden. Als het glad is, kan je natuurlijk lelijk vallen. Maar met deze tips, stap je hopelijk gerust op de fiets. 

 1. Zet je zadel wat lager. Wanneer het glad is en jij je evenwicht een beetje verliest, is het fijn dat je snel met je voeten bij de grond kunt. Zo kan je je evenwicht bewaren, mocht het mis gaan. Zorg wel dat je nog steeds prettig fietst, en bijvoorbeeld niet met je knie het stuur raakt. Twijfel je of je stuur te hoog of te laag staat? Laat er dan even een fietsenmaker naar kijken. 
   
 2. Pomp je banden niet te hard op. Met iets zachtere en dus bredere banden heb je beter grip op een glad wegdek. Laat zonodig een beetje lucht uit je banden lopen. Zorg wel dat er genoeg lucht in de banden blijft om goed de fietsen, de zachte banden slijten namelijk sneller en je kunt de velg beschadigen wanneer je over een hobbel rijdt. Twijfel je of je benden te slap zijn? Laat er dan even een fietsenmaker naar kijken. 
   
 3. Fiets niet te traag. Door heel langzaam te fietsen, is de kans juist maar groter dat je je evenwicht verliest of je band wegglipt. Probeer dus je gebruikelijke tempo aan te houden.

 

Wil je meer tips lezen? Check dan dit artikel van de ANWB
 

Met de auto

 1. Zorg voor schone ruiten. Voor achter, links én rechts, zorg dat je al je ruiten goed ijsvrij maakt. Zo weet je zeker dat je al het verkeer goed ziet. 
   
 2. Houdt genoeg afstand. Bij glad weer duurt het vaker langer voordat je stilstaat wanneer je op de rem trapt. Houdt dus goed afstand en kijk ver vooruit zodat je op tijd kunt reageren.
   
 3. Zorg voor de juiste tools in je auto. Vooral een goede ijskrabber, ruitontdooier en antivries ruitenvloeistof kunnen van pas komen.

 

Wil je meer tips lezen? Check dan dit artikel van de ANWB.  
 

Is het echt onveilig op de weg? Blijf dan thuis! 

Geven instanties als de ANWB of Rijkswaterstaat het advies om niet de weg op te gaan? Probeer dit advies dan zo goed mogelijk op te volgen. Dit is belangrijk voor uw eigen veiligheid en voor die van anderen.