Tijd voor pensioen. En nu?

Na vele jaren hard te hebben gewerkt, staat u  op het punt om met een welverdiend pensioen te gaan. Eindelijk alle tijd van de wereld om zelf te kiezen wat u wilt doen. Maar die enorme hoeveelheid vrije tijd kan sommige mensen juist heel onzeker maken. Hoe gaat u al die uren en dagen vullen? We denken graag met u mee en hebben een aantal tips. 
 

Zorg dat u een dagstructuur vasthoudt

Het lijkt aantrekkelijk: nooit meer vroeg op, eindeloos op de bank hangen en eindelijk al die films kijken en boeken lezen waar u eerst nooit aan toekwam. Natuurlijk is er niks mis met een beetje luieren, maar besef dat het niet gaat om een paar dagen of weken, maar over de komende 10 of misschien wel 20 jaar! Zonder doel of dagritme liggen verveling en soms zelfs depressie op de loer. Daarom is het goed om al vrij snel een nieuwe dagstructuur voor uzelf in te richten. Een wekker zetten, opstaan, ontbijten, aankleden, boodschappen doen en misschien een stuk wandelen, daarna lunchen, een uurtje lezen, huishoudelijke klussen doen, enzovoort. Natuurlijk hoeft niet elke dag er precies hetzelfde uit te zien; het gaat om het ritme en het feit dat u een plan voor de dag hebt.
 

Fit blijven

Misschien bent u al gewend om dagelijks een flink stuk te fietsen of te wandelen of gaat u al twee keer per week minimaal een uur intensief sporten. Uw pensioen is dan niet het moment om die goede gewoonte los te laten. Juist wanneer uw leven rustiger wordt, kunt u steeds inactiever worden. Kent u de uitspraak ‘rust roest’? Dit betekent feitelijk dat een gebrek aan beweging ervoor zorgt dat uw lichaam steeds minder soepel wordt en u steeds meer last gaat krijgen van klachten. Wilt u dus optimaal van uw oude dag kunnen genieten, zorg dan dat uw lichaam u niet in de weg gaat zitten. Dagelijks lopen, fietsen, zwemmen, dansen, traplopen, fitnessen of andere fysieke activiteiten houden u fit en vitaal.
 

Sociale contacten onderhouden

Eenzaamheid onder ouderen is een veelvoorkomend probleem. Naarmate mensen ouder worden en geen dagelijkse verplichtingen hebben, komen ze minder vaak de deur uit en wordt het sociale contact met anderen steeds minder. Wanneer u met pensioen gaat, valt een groot deel van uw sociale contacten in één klap weg. Doordat niet alleen de  contacten met collega’s, maar ook met vrienden die nog wel van 9 tot 5 werken wegvallen, heeft u overdag ineens een stuk minder sociaal contact. Om te voorkomen dat u vereenzaamt is het goed om actief contact te zoeken met mensen. Dat kan bijvoorbeeld door met mensen af te spreken die net als u al met pensioen zijn. Zij weten hoe het is om ineens veel minder mensen te zien en te spreken. Het is fijn om hier met iemand over te praten die dit herkent en samen iets leuks te gaan doen. Daarnaast kunt u natuurlijk ook een cursus volgen of vrijwilligerswerk gaan doen. Hieronder vertellen we daar meer over.


Blijven leren

Niet alleen het lichaam, maar ook het brein kan lui worden van te weinig activiteit. Om uw hersenen ook fit te houden, moet u ze iets te doen geven. Puzzelen of quizzen is een goede vorm van hersengymnastiek. Maar misschien nog wel leuker is het volgen van een cursus of zelfs een opleiding. Had u altijd al iets met fotografie willen doen? Zou u een taal willen leren? Of wilt u nu eens écht goed leren koken? Dit is hét moment om de uitdaging aan te gaan en uw brein aan het werk te zetten met nieuwe kennis.
 

Vrijwilligerswerk doen

Het is de perfecte gelegenheid om iets goeds te doen voor een ander én voor uzelf. Er zijn eindeloos veel keuzes: in de zorg, bij de voedselbank, als chauffeur, bij de kinderboerderij of het wijkcentrum in de buurt. Daarbij kunt u zelf bepalen hoe lang en hoe vaak u wilt werken. Met vrijwilligerswerk bent u verzekerd van een zinvolle dagbesteding en helpt u organisaties die handen tekort komen om hun belangrijke werk te kunnen doen. Als u kleinkinderen hebt kunt u er ook voor kiezen om een keer per week een dagje met hen door te brengen. Zeker met de huidige hoge kosten voor kinderopvang, biedt u hiermee een geweldige oplossing voor een deel van de opvang. 


Reizen en dagjes uit

Normaal was vakantie een periode van welverdiende rust na het harde werken. Na uw pensioen krijgt de term ‘vakantie’ dus ineens een hele andere betekenis. Maar aangezien u nu alle tijd heeft, kunt u avontuurlijke reizen maken waar u voorheen misschien niet eens aan had gedacht. Ontdek andere culturen, geniet van de prachtige natuur en ontmoet mensen die u anders nooit had leren kennen. Natuurlijk heeft niet iedereen de financiële middelen om de wereld te ontdekken, maar ook in eigen land valt er genoeg te beleven. Nederland is een luilekkerland van musea, natuurgebieden en prachtige oude steden die u makkelijk met de trein of de auto kunt bezoeken.


Bonus tip!

Bent u een échte avonturier en houdt u van een uitdaging? Overweeg dan eens om een zogenaamde bucketlist te maken. Dit is een lijst van allerlei verschillende dingen die u altijd al eens zou willen doen en die dan een voor een af te vinken. U kunt helemaal zelf bepalen wat u op de lijst zet; van bungeejumpen tot een beddensprei haken, als u er maar blij van wordt.