Thuis in een schoon huis

Stof onder de bank of zwarte puntjes op de voegen van de badkamer, we kennen het helaas allemaal. Ondanks dat het misschien onschuldig lijkt, kunnen stof en schimmels een effect hebben op uw gezondheid. Grote hoeveelheden stof kunnen bijvoorbeeld zorgen voor irritaties aan de luchtwegen en schimmel kan leiden tot irritatie van de ogen, neus en keel. 
 

Hoe staat u er voor?

Voordat u nu gauw alle schoonmaakmiddelen uit de kast haalt, is het belangrijk om realistisch te blijven. U hoeft echt niet iedere dag het hele huis te stofzuigen of reinigen. Maar het is wel verstandig om sommige dingen te controleren. Heeft u bijvoorbeeld schimmelplekjes in de badkamer? Of in het raamkozijn? En hoopt het stof zich op, op plaatsen waar u moeilijk bij kunt, zoals onder het bed of onder de bank? Dan kan het verstandig zijn om daar wat vaker aandacht aan te geven en deze gebieden goed schoon te houden. 
 

Zo maakt u goed schoon

Om de blootstelling aan stof te verminderen, ligt het voor de hand om regelmatig te stofzuigen en af te stoffen. Het is een goed idee om harde oppervlakken zoals tafels en kasten schoon te maken met een microvezeldoekje, dat meer stof en vuil kan opnemen dan een gewone doek. 

Wat schimmel betreft, is het belangrijk om vochtproblemen in huis te vermijden of aan te pakken. Schimmel groeit namelijk in vochtige omstandigheden. Ventileer uw badkamer en keuken goed, bijvoorbeeld door een raam open te zetten na het douchen. Als u toch schimmel in huis hebt, is het belangrijk om het goed schoon te maken en de oorzaak van het vochtprobleem aan te pakken. Er zijn verschillende schimmelreinigers verkrijgbaar bij de supermarkt of bij winkels voor huishoudelijke artikelen. Blijft schimmel terugkomen? Dan kan het helpen om bijvoorbeeld ventilatie schoon te laten maken. Als u in een huurhuis woont, kunt u voor dit soort werkzaamheden contact opnemen met uw huurbaas of de woningbouwvereniging. 
 

Voorkomen is beter dan genezen

Het is beter om schimmel en opgehoopt stof te voorkomen. Dit kunt u doen aan hand van volgende tips: 

  1. Houd uw huis goed geventileerd. Ventileer de badkamer en keuken tijdens en na het koken of douchen. Zorg ook voor voldoende ventilatie in de wasruimte. Het openen van ramen en deuren kan ook helpen om vocht en luchtvochtigheid te verminderen.
  2. Repareer eventuele lekkages in huis. Lekkages kunnen vochtproblemen veroorzaken en bijdragen aan de groei van schimmel.
  3. Houd je huis schoon en stofvrij. Stofzuig en stof af op regelmatige basis. Gebruik een microvezeldoek om harde oppervlakken af te nemen. Probeer ook regelmatig stof weg te halen op plaatsen waar u moeilijk bij kunt.
     

Wat als het allemaal niet meer lukt?

Soms is het moeilijk om het huishouden goed bij te houden. Vindt u het bijvoorbeeld spannend om op een trapje te staan om de hoogste voegen van de badkamer schoon te maken? Dan kunnen vrienden of familie in uw omgeving u misschien helpen. Heeft u hiervoor behoefte aan huishoudelijke hulp? Dan kunt u daarvoor een professionele organisatie inschakelen. Soms kan de gemeente u daarbij helpen. Neem gerust contact met ons op.