Scheiden zonder schelden

Besluiten om te gaan scheiden is altijd een moeilijk moment dat vaak bij beide partijen veel verdriet en andere emoties oproept. Toch kan een scheiding voor u beiden uiteindelijk de beste oplossing blijken. Zeker wanneer u allebei bereid bent om de scheiding zo respectvol en netjes mogelijk te regelen. In dit artikel geven we u een aantal tips om dat voor elkaar te krijgen. 
 

Maak een plan

Vanaf het moment dat de beslissing is genomen tot het moment dat de scheiding officieel door de rechter is uitgesproken, moet er een hoop geregeld worden. Ga samen of los van elkaar uitzoeken wat er nodig is. Maak een lijst van regelzaken en probeer één planning en taakverdeling te maken. Zo weet u beiden waar u aan toe bent en wat u kunt verwachten.


Maak duidelijke afspraken over de communicatie

Omdat tijdens een scheiding de emoties nog wel eens hoog oplopen, is het verstandig om duidelijk af te spreken op welke manier u met elkaar gaat communiceren. Gaat u bijvoorbeeld  om de week een avond bij elkaar zitten om alles door te spreken. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen per e-mail te communiceren. Houd er dan wel rekening mee dat de kans op misverstanden kleiner is door zaken face-to-face te bespreken.


Blijf naar elkaar luisteren

Wanneer u boos of teleurgesteld bent, is het soms lastig om de mening en de kant van uw (ex)partner ook te blijven zien. Toch is dat ontzettend belangrijk voor een goede afhandeling van de scheiding. Blijf dus naar elkaar luisteren. Probeer vragen te stellen om te bepalen of u elkaar wel écht goed begrepen heeft. Laat elkaar uitpraten.  


Wees eerlijk, maar respectvol

Het is belangrijk om eerlijk tegen elkaar te zijn, maar spreek af dat u beiden beleefd en fatsoenlijk blijft in de manier waarop u dit met elkaar deelt. Probeer ook vooral te zeggen “Ik voel” of “Ik vind” en niet “Je bent” en “Jij doet”. U heeft beiden recht op uw eigen waarheid en door deze op een respectvolle manier te delen, zal de scheiding voor u beiden minder stressvol verlopen. 


Vraag een mediator om u te helpen

Lukt het toch niet om bovenstaande tips mee te nemen in de praktijk? Dan is het beter om iemand te vragen die u kan helpen. Een mediator is iemand die geen partij kiest maar u helpt om samen afspraken te maken over alle zaken rond de scheiding zonder dat het uitloopt op een conflict. 

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Kijk dan eens op deze website.