Hou inbrekers buiten de deur

Tijdens de zomermaanden zijn inbrekers en zakkenrollers extra actief. Neem daarom altijd voldoende maatregelen om het ze niet te makkelijk te maken. We geven u graag een aantal tips.

 • Berg waardevolle spullen buiten het zicht op, sluit deuren en ramen volledig af wanneer u weggaat en maar laat uw huis wel zo achter dat het bewoond lijkt. Een glas en een krant op tafel kan al genoeg zijn. Zorg ook dat iemand die u vertrouwt, af en toe naar binnen gaat, het licht aandoet en de post van de mat weghaalt.
   
 • Mocht het toch misgaan, dan is het handig als u de serienummers van al uw waardevolle spullen ergens heeft genoteerd en bonnen/garantiebewijzen heeft bewaard. De politie kan uw spullen dan retourneren als ze teruggevonden worden en uw verzekeraar keert sneller uit wanneer u deze gegevens kunt aanleveren. Foto’s maken is ook een goede manier om aan te tonen welke kostbaarheden u heeft.
   
 • Bewaar belangrijke of kostbare spullen gescheiden van elkaar. Het lijkt handig om alles bij elkaar te hebben maar u creëert zo een ware schatkist voor ongewenst bezoek. Inbrekers willen zo snel mogelijk weer buiten staan. Ze hebben geen tijd om overal te zoeken. Maak het ze dus extra moeilijk al uw kostbaarheden te vinden.
   
 • Vertel de overburen wanneer u op vakantie bent. Zij hebben goed zicht op uw woning en merken het snel wanneer er iets niet in de haak is. Zij kunnen dan direct de politie inschakelen.
   
 • Maak regelmatig een back-up van uw computer en bewaar deze op een aparte plek of in een cloud-opslag. In het geval uw computer of laptop toch wordt gestolen, bent u in ieder geval niet al uw documenten en digitale foto’s kwijt.
   
 • Draag tijdens het reizen geen opzichtige sieraden. Het geeft de boodschap dat u rijk bent en veel kostbare spullen op zak hebt. Het maakt u een gewild doelwit voor zakkenrollers en overvallers.