Hoe huisdieren kunnen helpen tegen eenzaamheid

Veel mensen in Nederland zijn eenzaam. Niet alleen ouderen, maar ook jongeren missen sociale contacten in hun leven. Een huisdier kan een deel van deze leegte opvullen. Maar er zijn een aantal zaken waar dan rekening mee gehouden moet worden. In dit artikel leest u meer over de voordelen en verantwoordelijkheden die een huisdier met zich meeneemt. 
 

Effectief tegen eenzaamheid

Wanneer we in contact komen met dieren, doen we vaak alsof het dier een mens is. Bijvoorbeeld door er tegen te praten, het een naam te geven of menselijke eigenschappen aan het dier toe te kennen. Dit gedrag is heel logisch en normaal. De interactie met het dier wekt namelijk dezelfde stoffen in onze hersenen op als wanneer we contact maken met een ander mens. Vooral knuffelen met dieren, zoals een kat aaien die op schoot ligt, kan een gevoel van geluk en rust geven. Het is dus een gegeven dat huisdieren kunnen helpen tegen eenzaamheid.
 

Geen vervanging maar een verrijking

Het contact met een huisdier kan dus helpen tegen eenzaamheid, maar het is zeker geen vervanging voor menselijk contact. Onze sociale vaardigheden raken namelijk in verval wanneer we weinig met andere mensen interacteren. Praten tegen een hond of kat is natuurlijk heel anders dan praten met een ander mens. Een huisdier kan dus een prima aanvulling zijn op iemands leven, maar zou niet ter vervanging van andere sociale momenten moeten dienen. 


Robotvariant voor een specifieke doelgroep 

Wanneer een persoon niet meer in staat is om voor een dier te zorgen, kan een robothuisdier een goede oplossing zijn. Ondanks dat veel mensen het idee van een robothuisdier vreemd of zelfs vervelend vinden, zijn er specifieke doelgroepen die veel baat hebben bij een robothuisdier. Denk hierbij aan mensen met een verstandelijke beperking of ouderen met dementie. 

Voor hen is een robothuisdier een goede manier om eigen angsten of gedachten even te vergeten en te kunnen zorgen voor een dier. Robothuisdieren kunnen tegenwoordig ook steeds meer, ze reageren op aanraking en maken geluidjes. Daardoor lijken ze op sommige momenten levensecht. Zoals huisdieren een goed gezelschap en troost kunnen zijn, kunnen robothuisdieren dat ook. 
 

Past een huisdier in uw situatie? 

Of een huisdier past in uw situatie, is van veel factoren afhankelijk. Zoals u in dit artikel hebt kunnen lezen, kan een huisdier een échte verrijking zijn. Maar huisdieren brengen ook verantwoordelijkheden met zich mee, zoals het regelmatig voeren of uitlaten. Als u daar niet toe in staat bent, kunt u de buren eens vragen of u hun hond af en toe mag uitlaten. Of ga bijvoorbeeld wat vaker naar een kinderboerderij. Of overweeg een robothuisdier. Wilt u meer weten of het verzorgen van huisdieren, lees dan dit artikel van de dierenbescherming. Wilt u meer weten over robothuisdieren? Lees dan hier meer.