Groente en fruit op de barbecue?

Barbecueën is voor veel mensen een geliefde manier om te genieten van het weer en heerlijke maaltijden. Bij barbecueën wordt er vaak enkel gedacht aan vlees en vis; een grote hamburger of een flinke lap ribs, heerlijk! Het plaatje is compleet, hoor ik u denken. Maar daarmee loopt u toch een hoop lekkers mis. Wat mist er dan? Juist, groente en fruit! Ook al valt er nog wel eens een stuk groente (per ongeluk) op de barbecue, weten we eigenlijk niet goed waar we moeten beginnen als het gaat om fruit op de barbecue. En dat terwijl het zo’n eenvoudige manier is om gezonde voeding toe te voegen aan uw dieet. In dit blogbericht leest u waarom het zo goed is én geven we een aantal tips.


Barbecueën voor iedereen

Groente en fruit zijn gezond, dat weet u inmiddels wel. Ze zitten boordevol met essentiële vitaminen en mineralen die het lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Maar ze zijn niet alleen gezond, ze zijn ook geschikt voor iedereen. Het kan namelijk zijn dat wanneer u graag wil barbecueën er mensen zijn die wel graag komen, maar bijvoorbeeld geen vlees eten. Door ook groente en fruit op de barbecue te grillen, houdt u een barbecue waarbij iedereen zich welkom voelt.


Simpel én lekker

Maar groente en fruit hoeven niet alleen op de barbecue voor uw vrienden of familie met specifieke dieetwensen, want ze zijn ook gewoon enorm lekker. Er zijn verschillende (onverwachte) combinaties en recepten die gemakkelijk te bereiden zijn. Hierdoor zijn ze perfect voor een barbecue op een doordeweekse avond of feestjes. U kunt ze vooraf marineren of op smaak brengen met kruiden en specerijen, of gewoon grillen met een beetje zout en peper. En u bent al zo ver gekomen, dus dan hier eindelijk die lang beloofde tips:

  • Gegrilde courgette: Snijd de courgette in plakjes en marineer ze met olijfolie, knoflook en tijm. De knoflook en tijm voegen extra smaak toe aan de courgette. Grill de plakjes courgette vervolgens tot ze zacht zijn en een mooie grillstreep hebben. Dit gerecht is een heerlijk bijgerecht voor bijvoorbeeld gegrild vlees of vis.
  • Gegrilde paprika's: Snijd de paprika's in kwarten en marineer ze met olijfolie en balsamicoazijn. Grill de paprika's vervolgens tot ze zacht en gekarameliseerd zijn. Dit gerecht is heerlijk als bijgerecht bij een zomerse barbecue en kan ook gebruikt worden als basis voor bijvoorbeeld een salade.
  • Gegrilde ananas: Snijd de ananas in plakjes en grill ze tot ze gekarameliseerd zijn. Door de hoge hitte van de grill komt de natuurlijke zoetheid van de ananas naar boven en krijgt deze een heerlijke smaak. Serveer de gegrilde ananas met een bolletje vanille-ijs voor een perfect zomer dessert.
  • Gegrilde asperges: Marineer de asperges met olijfolie en citroensap en grill ze tot ze knapperig zijn. Door het grillen worden de asperges lekker knapperig en krijgen ze een heerlijke smaak. Dit gerecht is een perfect bijgerecht bij bijvoorbeeld gegrild vlees of vis.
  • Gegrilde perziken: Snijd de perziken in plakjes en marineer ze met honing en tijm. Grill de plakjes perzik vervolgens tot ze zacht zijn en een mooie grillstreep hebben. De honing voegt extra zoetheid toe aan de perziken en de tijm voegt extra smaak toe. Serveer de gegrilde perziken met een bolletje vanille-ijs voor een heerlijk zomer dessert.


Nieuwe texturen

Net als vlees, krijgen groente en fruit een heerlijke rokerige smaak wanneer het gegrild wordt. Daarnaast blijven ze lekker knapperig. Dit zorgt voor een unieke smaakbeleving die niet je niet kunt krijgen door ze te koken. Deze alternatieve bereidingswijze kan ook een manier zijn om groente en fruit aantrekkelijk(er) te maken voor kinderen en volwassenen die dit normaal niet lusten. 

Als dat niet uw smaakpapillen aan het werk zet!. Dat groente en fruit heerlijk op de barbecue zijn, betekent echter niet dat deze de plaats in moeten nemen van uw geliefde hamburger. Zeker niet, deze voorbeelden gaan heerlijk samen met een goed stukje vlees. Probeer het eens en laat u verrassen!