Een druk leven zonder stress; hoe doet u dat?

U heeft het misschien wel gehoord: het aantal mensen in Nederland met burn-out klachten stijgt. Dit komt bijvoorbeeld omdat mensen stress op hun werk ervaren of hun drukke baan moeilijk kunnen combineren met hun privéleven. Toch wilt u eigenlijk nergens op inleveren en graag alles uit het leven halen. Hoe doet u dat? Het antwoord zit ‘m in het vinden van de juiste balans. 


De balans opmaken

Gedurende een week heeft u waarschijnlijk vanalles op de planning staan. Van werk en gezin tot klusjes, sporten, familie of vrienden bezoeken, hobby’s uitoefenen of vrijwilligerswerk doen. De combinatie van al die verschillende dingen kan als ‘te veel’ voelen. Of niet. Dat hoeft namelijk niet. Als u de juiste balans heeft, en ook momenten van rust voor uzelf inplant, zult u merken dat u veel dingen kunt combineren. 

Welke verdeling voor u werkt, is heel persoonlijk. Wel zijn er een aantal signalen die aangeven dat u misschien te veel wilt combineren in de tijd die u heeft. Het kan zijn dat u vaak moe bent, zowel fysiek als geestelijk, onrustig slaapt of prikkelbaarder bent dan normaal. Ook kan het leven als ‘te veel’ aanvoelen. Als gewone dagelijkse bezigheden op werk, studie, thuis of in het verkeer moeilijker worden, is dat een duidelijk teken van de verkeerde balans. Lees hier meer over de mogelijke klachten die u kunt ervaren. 

Herkent u deze klachten? Dan is het verstandig om na te denken over waardoor u zich zo voelt. Welke aspecten in uw leven triggeren bepaalde gevoelens? Door goed inzicht te krijgen in uw huidige gebrek aan balans, wordt het gemakkelijker om deze te verbeteren. 


De balans verbeteren 

Er zijn een aantal belangrijke spelregels als het gaat om de balans in uw leven. Allereerst is het van belang dat u uw gezondheid voorop stelt. Hiermee bedoelen we niet alleen uw fysieke gezondheid. Juist uw mentale gezondheid kan vaak extra aandacht gebruiken wanneer iemand te veel spanning ervaart. U kunt voor een betere mentale gezondheid zorgen door bijvoorbeeld te wandelen, naar een yogales te gaan of een moment voor uzelf zonder telefoon of andere apparaten in te plannen. Geef uw hoofd even rust. 

Heeft uw hoofd wat meer rust? Dan ontdekt u waarschijnlijk al snel wat u zo gespannen maakt. Dat is bijvoorbeeld die e-mail die u buiten werktijd nog leest, of het zoveelste avondje met vrienden in dezelfde week. U moet op zoek gaan naar een verdeling tussen werk en privé die voor u werkt. Daarvoor zult u soms ‘nee’ moeten zeggen tegen vrienden, familie of werk. Onthoud dan dat dit proces u een aangenamer en productiever persoon maakt. Komt u er zelf niet uit? Dan kunt u altijd terecht bij uw huisarts of bij ons voor advies. 


In balans blijven

In balans zijn is geen stip op de horizon die u kunt bereiken. Het is een gevoel dat u elke dag moet bewaken. De ene dag zal dat beter gaan dan de andere. Het kan helpen om bijvoorbeeld een dagboek bij te houden. Aan het einde van de week kunt u teruglezen hoe deze week voor u was. Was het te druk? Dan kunt u daar lering uit trekken voor de week erna. Zo blijft de baas over uw eigen balans.