Drinkt u teveel koffie op een dag?

Wist u dat we samen wereldwijd elke dag ongeveer twee miljard kopjes koffie consumeren? Koffie is de meest populaire warme drank ter wereld. Genoeg reden om te veronderstellen dat het ook goed voor ons is. Toch stellen wetenschappers een grens van 4 kopjes koffie per dag. Om dit beter te begrijpen gaan we iets dieper in op wat koffie nu precies is.
 

Natuurlijke insecticide van de koffieplant

Bij het drinken van koffie als eindproduct consumeren we een complex brouwsel dat letterlijk duizenden natuurlijke chemicaliën bevat. In feite is een koffieboon een gepeld, gedroogd en geroosterd zaadje in de vruchten van de koffieplant, de koffiebes. Deze zaden zijn belangrijk voor het voortbestaan van de plant, waardoor de plant deze beschermt zoals een moeder haar baby. Om zich op natuurlijke wijze te weren tegen planteneters en insecten die de zaden en bladeren eten, maakt de plant stoffen aan die deze vijanden niet binnen willen krijgen, waaronder cafeïne. 


De werking van cafeïne 

Kenmerkend voor koffie is het stimulerende effect op de mens, voornamelijk vanwege het cafeïnegehalte. Dit stimulerende middel kan bij sommige mensen problemen veroorzaken en de slaap verstoren. Cafeïne blokkeert in onze hersenen het stofje adenosine, een molecuul dat uw hersenen vertelt dat u moe bent en rust nodig heeft. 

Cafeïne heeft een halveringstijd van 5-7 uur. Na deze tijd heeft uw lichaam de helft van de totale hoeveelheid cafeïne in uw systeem afgebroken. U kunt zich dus vast wel voorstellen hoe lang het duurt totdat alle cafeïne uit uw systeem is en het uw slaap niet meer beïnvloedt. Slaapt u slecht? Met oog op een goede nachtrust doet u er verstandig aan om alleen tot de lunch koffie te drinken en daarna over te stappen op een drankje zonder cafeïne.
 

Waarom is cafeïne zo aantrekkelijk?

Wat doet koffie verder met ons, behalve dat het ons wakker maakt of houdt? Als stimulerend middel verhoogt cafeïne de activiteit in uw hersenen en zenuwstelsel. Dit komt omdat uw lichaam een alerte staat bereikt doordat het de stoffen in koffie eigenlijk als giftig herkent (net als de natuurlijke vijanden van de koffieplant) en hierop reageert. Daarnaast verhoogt cafeïne de circulatie van stoffen als cortisol en adrenaline in het lichaam, met als gevolg een verfrist en gefocust gevoel.


Hoeveel cafeïne is niet ongezond?

Is het niet veelzeggend dat vrouwen die zwanger zijn, proberen zwanger te worden of borstvoeding geven voorzichtig moeten zijn met hun cafeïne-inname? Naast het feit dat cafeïne u van uw slaap kan houden, verhoogt het ook tijdelijk de bloeddruk. Wetenschappers stellen dat het voor gezonde volwassenen veilig is om maximaal  tot 400 milligram cafeïne per dag te consumeren. Dit is ongeveer gelijk aan vier kopjes koffie.