Doe deze maand iets voor een ander

In december bent u waarschijnlijk veel samen met uw familie, bijvoorbeeld om Sinterklaas, Kerst en oud en nieuw te vieren. Toch zijn er in Nederland ook heel veel mensen eenzaam, juist tijdens de feestdagen. Omdat mensen vaak niet praten over eenzaam zijn, is de kans groot dat iemand in uw omgeving zich eenzaam voelt zonder dat u het weet. Juist in deze maand is dat voor hen extra pijnlijk. Gelukkig kunt u met een klein gebaar al een hoop voor ze betekenen. 

Denk hierbij bijvoorbeeld aan die buurvrouw die maar weinig visite krijgt of die gescheiden vader die op het schoolplein altijd een praatje wil maken. Op deze website van ‘Een tegen eenzaamheid’ leest u hoe u  eenzaamheid kunt herkennen. Heeft u het vermoeden dat iemand in uw  omgeving eenzaam is? Dan hebben we een aantal ideeën op een rijtje gezet om diegene deze maand een hart onder de riem te steken. 
 

1. Schrijf een extra kerstkaartje. Gaat u uw  familie en vrienden deze maand een kerstkaart sturen? Stuur er dan ook eentje naar een mogelijk eenzaam persoon in uw omgeving. Schrijf er een extra leuke boodschap op om diegene echt het gevoel te geven speciaal te zijn. 

2. Een klein cadeautje is een groot gebaar. Jij geeft en krijgt deze maand misschien wel cadeaus van uw  vrienden of familie. Maar het gaat natuurlijk voornamelijk om het gebaar. Met een kleinigheidje kunt u  iemand anders al heel blij maken. Kies bijvoorbeeld een mooie kerstbal en doe deze cadeau aan iemand die het niet verwacht. Iedere keer als diegene naar de kerstboom kijkt, zal hij of zij weer dankbaar zijn. 

3. Tijd over tijdens de feestdagen? De feestdagen zijn vaak een heel druk moment, maar misschien hebt u tóch een uurtje over. Breng dan een klein kerstcadeautje naar uw buurvrouw of ga er even op de koffie. Door van tevoren aan te geven dat u maar kort de tijd hebt, zorgt u voor de juiste verwachtingen bij de ander en kunt u zijn of haar dag een stuk beter maken. 

4. Gelukkig nieuwjaar! Staat heel de straat buiten elkaar gelukkig nieuwjaar te wensen? Check dan even of er licht brand bij buurtgenoten die nog niet buiten zijn. Denkt u dat iemand wel een extra nieuwjaarswens kan gebruiken? En brandt er nog licht? Bel dan gewoon even aan! Eventueel kunt u ook hier een kaartje in de bus doen in het nieuwe jaar. 
 

Fijn voor de ander, goed gevoel voor uzelf 

Ondanks dat u misschien nu niet stilstaat bij de eenzaamheid van anderen, zult u merken dat iets doen voor een ander een fijn gevoel geeft, juist in de drukke feestdagen. Deze video geeft daar een mooi voorbeeld van. Wie weet wordt het helpen van anderen wel één van uw goede voornemens in het nieuwe jaar!