Achter blijven in de zomer? Geen probleem

In de zomervakantie gaan veel mensen op vakantie, maar niet iedereen kan het veroorloven om één, of meerdere weken ver van huis te gaan. Voor sommige mensen kan de zomer daarom een vervelende periode zijn, want alle vrienden en familieleden zijn weg. Hierdoor gaan ze zich alleen voelen, wat erg vervelend is. Gelukkig zijn er veel manieren om de zomer toch door te komen zonder u alleen te voelen en zelfs nieuwe mensen te ontmoeten. Voelt u zich ook vaak alleen in de zomermaanden? Dan is dit hét artikel voor u! Lees hieronder vijf suggesties om er een mooie tijd van te maken.


Ga naar lokale evenementen

In de zomer zijn er vaak verschillende evenementen en activiteiten, zoals festivals, concerten, markten of groepsactiviteiten. Dit kan een geweldige manier zijn om mensen te ontmoeten en een leuke tijd te hebben. Vaak zijn evenementen gratis of tegen een lage prijs te bezoeken. Ook bieden ze een breed scala aan entertainment en activiteiten geschikt voor jong én oud. Zo organiseert Rotterdam bijvoorbeeld het North Sea Jazz Festival, waar muziekliefhebbers van Jazz-gerelateerde muziekstijlen bij elkaar komen. Ook worden er in de zomer verschillende foodfestivals georganiseerd. Sommige van deze evenementen vinden door heel Nederland plaats, zoals TREK of Rrrollend. Deze evenementen zijn meestal gratis of tegen een lage prijs te bezoeken.


Meld u aan voor vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk kan een geweldige manier zijn om u bezig te houden tijdens de zomer. U leert er ook nog soortgelijke mensen kennen! Ook al heeft u geen behoefte om uw sociale kringen uit te breiden, bent u op deze manier wel samen met andere mensen. U kunt vrijwilligerswerk doen bij lokale evenementen, organisaties, zoals voedselbanken, het dierenasiel, ziekenhuizen, zomerkampen of (kleinschalige) festivals. Door vrijwilligerswerk te doen, doet u nieuwe vaardigheden op, bouwt u nieuwe vriendschappen op én doet u iets voor de maatschappij. 


Schrijf u in voor een zomercursus of workshop

Een andere manier om onder de mensen te komen is door u in te schrijven voor een zomercursus of workshop. Hier vindt u mensen die dezelfde interesses hebben in u. Ook leert u een (nieuwe) vaardigheid. Win-win! Of u nu geïnteresseerd bent in dans, koken, fotografie of een andere hobby, er is altijd wel een zomercursus of workshop die bij u past. Bekijk eens het aanbod van zomercursussen en workshops die u kunt volgen bij u in de buurt. Bijvoorbeeld bij een lokale kookschool, het wijkcentrum of cultureel centrum.


Ga wandelen of fietsen in de natuur

Door te wandelen of fietsen brengt u tijd door in de natuur. Er zijn veel mooie natuurgebieden die gratis toegankelijk zijn. Denk aan de Veluwe, de Biesbosch, of de duinen. Ongetwijfeld is er bij u in de buurt ook een bos waar u een mooie wandeling of fietstocht kunt maken. Vaak zijn er wandel- en fietspaden die toegankelijk zijn voor iedereen. Tip: Neem een picknickmand mee. Het is heerlijk om van een lunch of diner te genieten in de natuur. Zorg dan wel dat u geen afval achterlaat. U kunt ook meedoen aan een georganiseerde wandeling of fietstocht om zo nieuwe mensen te ontmoeten die dezelfde interesse hebben in de natuur en buitenactiviteiten. 


Zoek naar online groepen

Als u zich eenzaam voelt tijdens de zomer, kunt u online mensen vinden in een soortgelijke situatie. U kunt hier bijvoorbeeld mensen opzoeken die óók alleenstaande ouder zijn, een bepaalde medische beperking hebben of in uw omgeving wonen. Door deel te nemen aan de online gesprekken en discussies kunt u niet alleen steun vinden bij mensen die in dezelfde situatie zitten, maar ook nieuwe mensen ontmoeten en uw sociale kring uitbreiden.

Iedereen gaat op zijn eigen manier om met het gevoel van eenzaamheid en het is belangrijk om na te denken over hoe u dit doet. Vergeet niet dat een gevoel van eenzaamheid niet altijd negatief hoeft te zijn. Als u behoefte heeft aan tijd voor uzelf, kan het zelfs prettig zijn om even alleen te zijn. Dan heeft u even geen verplichtingen aan vrienden of familie, en kunt u echt genieten van de rust en stilte die de zomer te bieden heeft.